Eksperyment Lenskiego trwa od 68 000 pokoleń

23 października 2017, 11:40

Przed niemal 30 laty, 24 lutego 1988 roku Richard Lenski umieścił w 12 kolbach bakterie E.coli, kolby włożył do wstrząsarki i pozostawił całość na noc w temperaturze 37 stopni Celsjusza. W każdej kolbie znajdowało się tyle pożywki, by bakterie zużyły ją do rana



Menopauza zwiększa ryzyko choroby Alzheimera

11 października 2017, 10:41

Podczas menopauzy dochodzi do takich zmian metabolicznych w mózgu, które mogą zwiększać ryzyko choroby Alzheimera, informują naukowcy z Weill Cornell Medicine i University of Arizona. Odkrycie to może pomóc odpowiedzieć na pytanie, dlaczego u kobiet choroba Alzheimera występuje na tyle częściej niż u mężczyzn, że różnicy tej nie tłumaczy nawet fakt, iż panie żyją dłużej


Pomijanie śniadań wiąże się z częstszym występowaniem miażdżycy

3 października 2017, 09:42

Pomijanie śniadań wiąże się z podwyższonym ryzykiem miażdżycy.


Papierowy czujnik-plaster do monitorowania poziomu cukru w trakcie ćwiczeń

19 września 2017, 12:42

Amerykańscy naukowcy opracowali papierowy plaster-czujnik dla diabetyków, który pozwala mierzyć poziom glukozy w czasie ćwiczeń.


Bioaktywny związek z kawy opóźnia początek cukrzycy

7 września 2017, 11:53

Kafestol, diterpen z kawy, opóźnia wystąpienie cukrzycy typu 2.


Dieta ketogeniczna przynosi zadziwiające wyniki

7 września 2017, 09:05

Dieta ketogeniczna, wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa, nie tylko przedłuża życie, ale również poprawia siłę fizyczną. Takie wyniki badań otrzymali naukowcy z Wydziału Weterynarii Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis, którzy testowali wspomnianą dietę na myszach.


Butelka (nie tylko) soku na zdrowie

6 września 2017, 10:37

Prozdrowotny cydr albo wino? Czemu nie! Wprawdzie to soki, koktajle i przeciery zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych, ale bogactwo wartościowych związków możemy czerpać również z innych produktów, do których dodawane są warzywa i owoce.


Przeciwcukrzycowe monomery epikatechiny z kakao

28 sierpnia 2017, 12:23

Związki występujące głównie w kakao - monomery epikatechiny - pomagają komórkom beta trzustki uwalniać więcej insuliny i lepiej reagować na podwyższony poziom glukozy we krwi.


Kompleks polifenolu z herbaty i polimeru glukozy hamuje tworzenie naczyń dla nowotworu

10 sierpnia 2017, 16:07

Kompleks polifenolu i polimeru glukozy wytarzanego ze śluzu pokrywającego komórki bakterii Leuconostoc mesenteroides zaburza tworzenie naczyń krwionośnych, które wspierają wzrost nerwiaka zarodkowego.


Mango na nieswoiste zapalenie jelit

4 sierpnia 2017, 05:23

Jedzenie mango korzystnie wpływa na stan zdrowia ludzi z nieswoistym zapaleniem jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBD).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy